Laurentiu Baciu (LAPAR): Performanta in agricultura romaneasca incetinita de subventiile alocate protectiei sociale

Laurentiu-Baciu-lapar

Presedintele Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu,
sustine ca performanta in agricultura romaneasca a fost incetinita deoarece peste 30% din subventii au mers spre protectie sociala si nu intotdeauna sumele primite au fost suficiente pentru dotarea exploatatiilor agricole.

“Nu intotdeauna banii au fost alocati acolo unde trebuie. S-au pierdut foarte multi bani si inca se mai pierd. Sume foarte mari au mers in protectie sociala, cred ca peste 30% de fondurile absorbite. Asta a incetinit performanta si din acest motiv nu intotdeauna sumele respective au fost si suficiente ca sa iti dea posibilitatea, intr-un timp relativ scurt, sa iti poti dota exploatatia agricola. Speram ca va veni si ziua in care de la un pupitru sa poti sa iti dirijezi intreaga activitate din exploatatie”, a declarat, in 28 februarie, Laurentiu Baciu, intr-o conferinta de specialitate.

Presedintele LAPAR a explicat ca subventiile alocate doar in protectia sociala a agricultorilor reprezinta bani care nu se mai intorc. “Iti dau dumitale niste bani, care nu ai nicio obligatie, ii mananci, ai luat o rochita si atat. Inapoi nu se mai intoarce nimic, iar pentru o evolutie sanatoasa banul trebuie sa circule si trebuie sa produca in fiecare zi. Acei bani nu mai produc nimic. (…) Ganditi-va ca din cele 10 milioane de hectare, trei milioane de hectare sunt ale celor despre care vorbesc, cu unu, doua sau cu trei hectare. Agricultorul care a avut doua hectare acum 7-8 ani, tot doua hectare are si acum”.

Intrebat daca este multumit de noua conducere de la Ministerul Agriculturii, seful LAPAR a mentionat ca “ministrul face risipa de energie din dorinta de a realiza ceva”, desi deocamdata nu are echipa: “N-as vrea sa spun eu prea multe, pentru ca nu sunt eu in masura daca stapaneste sau nu situatia ministrul Agriculturii, dar cred ca in afara de vointa si energie, nu are echipa care sa il ajute.(…) Pot sa zic ca face risipa de energie din dorinta de a realiza ceva, dar nu are echipa. Probabil ca o sa si-o formeze, insa a fost intr-o perioada in care trebuia sa ia foarte multe decizii prioritare si din pacate nu a avut cu cine”, a spus presedintele LAPAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *