Controalele în ferme vor fi înlocuite de sateliți și drone?

sentinel-2_for_agriculture_node_full_image_2

Noile reguli europene în materie de simplificare și modernizare a PAC (Politica Agricolă Comună) au intrat în vigoare pe 22 mai 2018 și vizează „înlocuirea completă a controalelor fizice în ferme printr-un sistem de control automat bazat pe analiza datelor din satelit”.

În cadrul demersului pentru simplificarea și modernizarea PAC a Uniunii Europene, Comisia Europeană a adoptat noi reguli referitoare la controlul plăților PAC. Pentru a realiza aceste controale în conformitate cu reglementările europene, statele membre vor putea utiliza datele furnizate de sateliții Sentinel din rețeaua Copernicus a Uniunii Europene, precum și alte date de observare a Pământului „pentru verificarea respectării exigențelor PAC de către agricultori”.

„Această nouă tehnologie prin satelit va permite reducerea considerabilă a numărului inspecțiilor în teren, eliminând astfel climatul de teamă, cauză importantă a stresului agricultorilor”, asigură Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală. Acest fapt va duce și la reducerea costurilor din administrația publică a controalelor. Pare, așadar, o situație ce dă câștig atât agricultorilor cât și celor ce lucrează în domeniul administrativ.

„Alte forme noi de probe, cum sunt fotografiile geolocalizate, informații furnizate de drone și documentele agricultorilor, cum sunt etichetele semințelor, vor fi acceptate în premieră, în cadrul unei abordări mai largi”, continuă Comisia Europeană în comunicatul de presă. „Aceasta va duce la o diminuare a numărului de controale în ferme. Vizitele în teren nu vor mai fi necesare decât atunci când probele digitale nu vor fi suficiente pentru verificarea conformității”.

În virtutea regulilor actuale ale PAC, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să efectueze un anumit număr de controale în exploatările agricole în cadrul Sistemului integrat de gestiune și control, ce garantează că plățile făcute agricultorilor din bugetul PAC sunt efectuate în mod corect. Mai multe state membre și-au exprimat deja intenția de a începe imediat utilizarea noilor tehnologii, cum sunt fotografiile geolocalizate.

Pentru Comisia Europeană, ESA (Agenția Spațială Europeană) a lansat doi sateliți Sentinel 2: primul a fost lansat în iunie 2015, iar cel de-al doilea în martie 2017, în cadrul programului Copernicus. Cei doi sateliți, poziționați pe orbite opuse, utilizează imagini de rezoluție înaltă, scanând Pământul încontinuu pe o lățime de 290 km. Împreună, cei doi sateliți pot scana întregul Pământ în numai 5 zile. Această rețea de sateliți Sentinel 2 oferă imagini de rezoluție înaltă a solului, pentru a se observa mai bine atât evoluția vegetației (culturi, păduri, etc.) cât și pentru a se anticipa riscurile de accidente climatice și accelera operațiunile de salvare în locurile unde se produc catastrofele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *