Prețul porumbului în creștere la Bursa din Chicago

pretul-porumbului-iulie-2017

Prețul porumbului a crescut miercuri la bursa de la Chicago, susținut, ca cel al soia, de îngrijorarea că o vreme prea secetoasă și prea caldă va afecta randamentul acestei culturi în Statele Unite, în timp ce prețul grâului a avut o ușoară scădere.

„Cotațiile porumbului continuă să fie dominate de problemele meteorologice din Midwest, unde se speră că vor fi ploi și temperaturi mai puțin ridicate,” a comentat Jason Britt, un analist de la Central States Commodities, din Kansas City, Missouri. Vremea din această perioadă a anului, în timpul căreia se efectuează polenizarea porumbului în Statele Unite, este crucială pentru randamentul cerealelor. Cursul este așadar foarte sensibil la previziunile meteo și investitorii trăiesc în ritmul buletinelor meteo.

„Un anumit număr de zone suferă și azi din cauza secetei,” a adăugat Jason Britt. La începutul săptămânii, investitorii au luat la conoștință despre o ușoară degradare a stării culturilor în Statele Unite, marcată îndeosebi în primul stat producător, Iowa.

Grâul a cedat puțin teren după ce progresase masiv în ultimele săptămâni, investitorii preferând această categorie de cereale în locul porumbului. Pentru același Jason Britt, o inversare a tendinței între aceste două produse agricole a cântărit foarte mult asupra prețului grâului. De altfel, recoltarea grâului de iarnă, ce reprezintă majoritatea producției, este destul de avansată și o parte a recoltei este deja pusă la adăpost. Recoltarea grâului de primăvară, ale cărui condiții de cultură sunt destul de rele anul acesta, încă nu a fost efectuată.

Starea culturilor se degradează în Canada, în Rusia și în Ucraina. „Pe plan global, culturile sunt în dificultate, ceea ce ar putea oferi un sprijin pentru piața la termen în cursul acestei săptămâni și chiar mai departe,” estimează Jack scoville de la Price Futures. El amintește despre deteriorarea stării grâului de pimăvară în Canada, o vreme prea secetoasă și caldă în Australia și randamente aleatorii la cereale în Rusia și Ucraina. În schimb, condițiile par să fie acum mai bune în Europa, estimează expertul de la Price Futures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *