Seceta a afectat 1, 16 milioane de hectare in anul 2016

seceta1

Anul acesta, seceta a afectat o suprafata de 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole, in scadere cu 10% fata de anul 2015; principalele culturi care au avut de suferit sunt porumbul si floarea-soarelui, in schimb, productie de grau, secara, orz si orzoiaca inregistreaza o crestere de 15%, pana la 2,4 milioane de tone, a declarat la finele saptamanii trecute ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Din datele primite pana acum la Ministerul Agriculturii, e vorba despre 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole afectate de seceta din acest an, cu 10-15% mai putin decat suprafata inregistrata anul trecut. Este vorba in principal de seceta, dar si de ingheturi tarzii, iar culturile principale afectate au fost porumbul si floarea soarelui. La culturile recoltate in vara nu au fost probleme si productia este chiar mai mare cu 15% fata de anul trecut, adica de 2,4 milioane de tone grau, secara, orz si orzoaica”, a afirmat Achim Irimescu, la Digi24.

Conform prognozei agrometeorologice, intocmita de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in intervalul 8 – 14 octombrie, rezerva de umiditate in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim in Maramures, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei, sudul, vestul si nord-vestul Moldovei, izolat in nord-estul si sud-estul Olteniei. Totodata, continutul de apa din sol se va situa la valori scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si local extrema) in Dobrogea, Crisana, pe suprafete extinse din Oltenia, nord-estul, centrul si estul Moldovei, centrul si nord-vestul Transilvaniei, estul, nord-estul si sudul Munteniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *