Notiuni introductive de combatere integrata a buruienilor

iarba-barboasa

Buruienile sunt plante care cresc spontan si care nu indeplinesc nicio functie utila omului. Din contra, de cele mai multe ori, reprezinta o problema extrem de serioasa pentru culturi, pentru plantele care cresc in gradini si, nu in ultimul rand, pentru om, caci se afla la originea mai multor tipuri de alergii. Scopul specialistului agricol este acela de a le extermina, pe cand naturalistii si ecologistii urmaresc conservarea lor.

Desi se folosesc mijloace moderne de aplicare contra inamicului verde se apreciaza ca, la nivel mondial, pierderile cauzate de buruieni se ridica la cca. 15 – 20%, ceea ce denota o crestere a costurilor de productie, deprecierea calitatii produselor dar si diminuarea recoltelor.

Buruienile, ca toate plantele dealtfel, sunt dotate cu elemente distinctive specifice. Le putem deosebi în baza ciclului de viață, caracteristicilor embrionale, a aspectului și a evoluției pe care o au. Majoritatea buruienilor sunt inzestrate genetic cu o capacitate ridicata de consum in ceea ce priveste apa si substantele nutritive. Sistemul radicular al buruienilor este net superior celolalte plante de cultura, impanzind in scurt timp intreaga suprafata si asigurand intr-un timp relativ scurt o dezvoltare rapida si viguroasa datorita consumului de pana la sase ori mai mare decat al plantelor de cultura.

Prin cresterea lor rapida, buruienile duc la umbrirea terenurilor, la pastrarea umezelii din roua creata noaptea, ceea ce duce la cuibarirea intr-un mediu propice a bolilor si daunatorilor. Atingerea maturitatii depline are consecinte de neimaginat din cauza aportului mare de seminte pe unitatea de suprafata, ceea ce duce in viitor la inburuienari napraznice, atat in perioada imediat urmatoare cat si pe termen lung, unele seminte avand durata de viata in sol de peste 40 ani (ex. Mohorul).

Succesul in combaterea buruienilor intr-o cultura agricola nu va fi niciodata rezultatul unei metode unice, fie biologica, mecanica ori chimica.

Tot in sol se mai gasesc si organele vegetative de inmultire a plantelor multianuale ori perene, ce constituie de multe ori forma cea mai rapida si mai periculoasa privind infestarea solului respectiv.

Alegerea metodei de eradicare depinde de mai multi factori, cum sunt:
– gradul de infestare a solului;
– tipul de inmultire a buruienilor;
– particularitatile biologice ale plantei cultivate in anul respectiv dar si in anii urmatori;
– cunostintele tehnice pe care le detin fermierii etc.

Pentru obtinerea de rezultate foarte bune in combaterea buruienilor se vor utiliza toate caile si mijloacele de prevenire si de oprire a inmultirii lor. Acest ansamblu de masuri biologice, mecanice si chimice folosite determina asa numita metoda de combatere integrata a buruienilor, fara de care rezultatele pe termen lung vor lasa de dorit.
Toate metodele de combatere a buruienilor sunt astazi unanim acceptate in domeniul protectiei plantelor si pastrarii biodiversitatii ecosistemelor.

Rotatia culturilor joaca un rol foarte important in combaterea buruienilor (metoda biologica): prin plante cu densitati mari duce la inabusirea unor buruieni, iar in alte cazuri, prin cultivarea de plante ce umbresc (ex. Floarea-Soarelui) duce la lipsa fotosintezei.

Combaterea mecanica inseamna distrugerea buruienilor cu ajutorul mijloacelor mecanice, atat inaintea lucrarii de baza a solului (aratura) prin discuirea miristilor, cat si in perioada de vegetatie prin utilizarea la momentul oportun a grapelor cu colti reglabili, a sapelor rotative sau a prasilelor mecanice la plantele semanate in randuri rare.

Rolul decisiv in combaterea buruienilor il detine metoda chimica sau utilizarea erbicidelor, ce vine sa completeze metodele agrofitotehnice.

In buna reusita a acestei metode, rolul determinant il are fermierul, specialistul care alege in functie de complexul de factori din camp produsul si momentul aplicarii, dar care trebuie sa tina seama atat de particularitatile biologice cat si de cele economice existente.

In cazul utilizarii produselor de exterminare chimica, nu trebuie uitat „Abecedarul Agriculturii” de clasificare a plantelor dar si modul de actiune a produselor chimice.
Plantele cu frunza ingusta:
– anuale
– bianuale
– perene

Plantele cu frunza lata:
– anuale
– bianuale
– perene

In cazul utilizarii produselor chimice de catre persoane care nu au o minima pregatire agronomica, rezultatele pot fi dezastruoase si, in majoritatea cazurilor, ireversibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *