Achim Irimescu: La nivel mondial, fara pesticide ar disparea 40% din productia de cereale

achim_irimescu1

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat in cursul saptamanii trecute la inaugurarea noului sediu al Facultatii de Biotehnologii din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, eveniment organizat cu prilejul aniversarii a 20 de ani de existenta a acestei facultati.

Ministrul a transmis un mesaj referitor la necesitatea folosirii de produse pentru protectia plantelor, in contextul actual al schimbarilor climatice, dar si al utilizarii intensive a terenurilor agricole.

„In conditiile in care bolile si daunatorii devin tot mai rezistenti la produsele chimice clasice, cred ca biotehnologiile reprezinta o solutie si stim foarte bine ca in lume 30% din profitul din agricultura se obtine din cultivarea plantelor rezultate in urma biotehnologiilor”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Totodata, seful MADR si-a exprimat dorinta ca viitorii absolventi ai acestei facultati vor contribui la cresterea bunastarii fermierilor romani, dar in primul rand la sanatatea consumatorilor din Romania si nu numai, ramanand sa profeseze in tara noastra.

In cadrul simpozionului „20 de ani de invatamant universitar in Biotehnologie”, desfasurat in Aula Magna „Petre S. Aurelian”, ministrul Achim Irimescu a subliniat rolul deosebit de important al cercetarii si al biotehnologiilor, care pot veni cu solutii la provocarile cu care omenirea se confrunta in prezent. De asemenea, ministrul a apreciat ca este esential ca absolventii acestei facultati sa isi gaseasca locuri de munca in tara noastra, pentru a contribui la dezvoltarea acestui sector si sa duca mai departe ceea ce au invatat in timpul facultatii.

Ministrul Irimescu a mai atins si aspectul folosirii pesticidelor in agricultura: „Cunoastem cu totii sa s-au cam atins limitele la productia pe hectar, la culturile clasice. Aici trebuie sa isi intre in rol cercetarea. Iar biotehnologiile pot oferi solutii miraculoase. Stiti bine cate discutii sunt pe tema reziduurilor. Dar se considera ca la nivel mondial 40% din productia de cereale ar disparea daca nu s-ar folosi pesticide”, a mai spus Irimescu, conform Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *